Yhteistyö, työtä yhdessä

25.03.2016 11:42

Agilityhän mittaa esim. yhteistyötä koiran ja ihmisen välillä. Vaikka kisaankin Kyranin kanssa jo jonkin aikaa, alan vasta nyt ymmärtämään mitä se oikeasti tarkoittaa. Agility tuntuu tällä hetkellä nimittäin paremmalta kuin koskaan ja treenit sekä kisat kulkevat paremmin kuin koskaan. Mitä sitten tässä välissä on tapahtunut? 

Edellisessä blogipäivityksessäni puhuin omasta kuplastani ja keskittymistilan löytämisestä.  Olen sitä mieltä, että oma rauhoittumiseni vaikuttaa rauhoittavasti myös Kyraniin, joka on hyvinkin kiihkeä odottaessaan omaa vuoroaan. Oman pään hallinnalla hallitsen käytännössä myös oman kisakaverini päätä. Kun oma vire on hyvä ja tasainen hyvissä ajoin ennen rataa sekä vielä lähdössäkin,  voi radalle päästää liikkeelle sen sisäisen taistelijan. Samalla kun olen löytänyt keinot hallita omaa päätä, on radan suorittamiseen tarvittava riittävän korkea vire alkanut löytyä molemmilta. 

Olen todella tyytyväinen, että maltoin treenata melkein vuoden ohjaamisen perusasioita kuntoon. Edelleenkin pidän kovasti siitä, että pärjään todella pitkälle kisoissakin pelkillä perusohjaamisella.  Kyran lukee ohjauksiani hyvin ja kun pohja on rakennettu hyvin, ovat selkeät, ja voisi sanoa yksinkertaisetkin ohjausvinkit sille helppoja lukea.

Tällä kaudella ovat Kyranin este- sekä ohjaajafokus parantunut. Kyran estefokusta on parannettu antamalla sille enemmän omaa vastuuta radalle. Irtoamisharjoitukset ovat parantaneet sen itsetuntoa ja samalla se innokkaasti suorittaa ohjattuja esteitä minusta kauempana. Ohjaajafokus on tullut mielestäni sitä myötä kun yhteistyökin on tiivistynyt. Kyranin ohjaajafokus perustuu paljolti siihen kuinka hyvin se on oppinut lukemaan minun rytmittämistäni. 

Yhteistyö kehittyy yhteisen tekemisen kautta. Pitää oppia tuntemaan oma harrastuskaveri kauttaaltaan. Kun ohjaaja tietää mitä koira tekee kun ohjaan näin tai kun ohjaaja rytmittää noin, kun ohjaaja pystyy luottamaan koiransa työskentelyyn miltei 100%, ollaan lähellä sitä mitä lajissa halutaan. Mielenkiintoiseksi tämän tekeekin juuri se, että jokainen koira on erilainen ja yhteistyö toisen yksilön kanssa pitää rakentaa täysin alusta.

Fiddogteamin treenit maaliskuun puolessavälissä- tätä se on kun yhteistyö toimii:

https://youtu.be/kjwaMNoc0NY

Yhteystiedot

Agikiitäjä Kyran marjo.viljamaa@gmail.com