Taito epäonnistua

17.04.2016 18:34

Mikä määrittelee sen oletko kisoissa onnistunut vai epäonnistunut? Mielestäni se, mitkä ovat olleet tavoitteet ja miten ne ovat saavutettu tai jääty saavuttamatta. Epäonnistumissanalla on kuitenkin hurjan negatiivinen sävy, eikä toisaalta kerro mitään siitä, että radalla on myös ollut onnistumisiakin.  Pääpaino on omassa ajattelutavassasi.  Voit itse päättää miten suhtaudut "epäonnistumiseen"- aiotko antaa sen lannistaa sinut vai tartutko hedelmälliseen tilanteeseen ja opit virheistäsi?  Lannistuminen ei kannattele sinua, mutta mahdollisuuksien näkeminen avaa pelkästään uusia ovia.

Viikonlopun kisoissa osui kohdallemme päivä, jossa meidän oli tarkoitus pysähtyä oppimaan. Kisatilanteet pakottivat miettimään miten juuri se kisapäivä erosi niistä kisapäivistä tällä kaudella, jolloin olemme kokeneet suuria onnistumisia. Teinkö jotain eri tavalla, olinko erilainen kuin yleensä? Lopulta vastaus oli kyllä. Päivä erosi kaikinpuolin edellisistä kauden kisoista.

En saanut keskittymistäni millään kokoon. Emme olleet Kyranin kanssa sata prosenttisesti yhdessä radalla. Osittain kaikilla radoilla sain keskittymisestä kiinni ja niissä kohdissa koin sitä hienoa tunnetta kun Kyranin kanssa sujuu. Niillä onnistumisilla ei kuitenkaan ollut sillä hetkellä mitään merkitystä, koska juuri sillä hetkellä epäonnistuminen tuntui niin pahalle. 

Epäonnistuminen saa tuntua pahalle ja on aivan luonnollinen tapa reagoida tilanteeseen, mutta tärkein oppi on se, ettei niihin saa jäädä roikkumaan. Tilanteet käydään läpi ja sen jälkeen on tärkeää oppia niistä, päättää miten jatkaa siitä eteenpäin. Voidaan siis todellakin todeta, ettei käytännössä ole olemassa epäonnistumisia radalla vaan pelkkiä uusia mahdollisuuksia

Niinpä nii,  paha mieli käsiteltiin ja jo tänään on taas ilmoitauduttu uusiin kisoihin. Ensi viikonloppuna lähestymistapa kisoihin on taas toisenlainen. Opitut kisarutiinit otetaan taas käyttöön. Tutustuessa rataan olen taas tarkempi ja mietin niin omat kuin koiran linjat paremmin. Olen tarkempi kisasuorituksissa ja paremmin koiran kanssa yhdessä radalla. Tiedän, että osaamme ja pystymme siihen!

Yhteystiedot

Agikiitäjä Kyran marjo.viljamaa@gmail.com